Despre liceu

Cu un prestigiu incontestabil, clădit prin efort susținut şi muncă tenace, având o cultură adâncă şi o viziune generală avangardistă, cu adevărat europeană,  cu o inteligenţă sclipitoare şi punând multă pasiune  în tot ce făcea, Gheorghe Șincai a fost o personalitate incontestabil superioară contemporanilor săi. Avea să lase urmaşilor săi un celebru îndemn: „Purtaţi-vă bine pui de români, şi nu uitaţi şi pre Șincai”. Aceste cuvinte gravate în marmură se regăsesc la intrarea în Colegiul Naţional „Gheorghe Șincai” din Bucureşti.

 Înființat la 8 decembrie 1892 prin Decretul Regal nr.3913, liceul nostru s-a afirmat de-a lungul timpului ca o prestigioasă instituţie de învăţământ şi cultură din Bucureşti. Clădirea impunătoare, cunoscut reper al capitalei, îşi înalță istoricele turnuri în vecinătatea Parcului Tineretului.

 Liceul se afirmă în învăţământul românesc încă din primii ani ai existenţei sale, când activitatea a fost coordonată de două mari personalităţi: directorii Gheorghe Nedioglu (filolog, autor de manuale, de studii de literatură şi lingvistică în perioada 1919-1939) şi Vasile Arbore (istoric eminent, autor de studii de specialitate de mare valoare, profesor al regelui Mihai I în perioada 1939-1948, când în instituția noastră funcționa Clasa Palatină, special înființată pentru formarea academică a viitorului rege și elitei bucureștene).

Aici au început drumul, ca şincaişti, personalităţi ale vieţii culturale și ştiinţifice româneşti: Romulus Vulpescu (scriitor), Constantin Calotă (doctor in filozofie), George Georgescu (dirijor şi compozitor), Valentin Radu Vulpe (academician, arheolog), Gică Petrescu (interpret de muzică uşoară), Constantin Dinischiotu (regizor), Ioan Cuculescu (academician), Gheorghe Tecuci (academician), Adrian Rusu (profesor universitar UPB), Paula Ivan (sportivă, campioană mondială), Anca Dragu (guvernator al Băncii Naționale a Moldovei), Liviu Teodorescu (cântâreț) şi lista ar putea continua.

De la bun început întreaga comunitatea educativă a înţeles că numele acestei instituţii de învăţământ este legat de calitate, de prestigiu şi de performanţă.

La 110 ani de la înființare ( pe data de 8 decembrie 2002) liceul a primit titulatura de Colegiu Național. Deşi este clădire de patrimoniu, Colegiul Național „Gheorghe Şincai” dispune de reabilitare termică, iar clasele sunt spațioase şi luminoase.



Ofertă educațională

FILIERA/PROFIL/DOMENIUL PREGĂTIRII DE BAZĂ/SPECIALIZARENumăr claseNumăr total locuriNumăr total locuri pentru elevii romiNumăr total locuri pentru elevii cu CESMedia ultimului admisCodificareObservații

Matematică-informatică

5130839,52313

1 intensiv limba engleză

Ştiinţe ale naturii

252429,523141 intensiv limba engleză

Filologie

126219,42315 

Personalități care au terminat acest liceu

PERSONALITĂȚI CARE AU TERMINAT LA COLEGIUL

,, GHEORGHE ȘINCAI”

Gheorghe Mihoc

Ioan Cuculescu

George Georgescu

Adrian Rusu

Gică Petrescu

Viorel Cosma

Valentin Gheorghiu

Constantin Dinischiotu

Romulus Vulpescu

Magdalena Cernat

Cristian Șofron

Mihai Bisericanu

Gabriela Melinescu

Răsvan Popescu

Gheorghe Tecuci

Florin Manolescu

Florența Albu

Paula Ivan

Liviu Teodorescu

 

PROFESORI CELEBRI

Gheorghe Nedioglu

George Călinescu

Eugen Lovinescu

Ionel G. Brătianu

Alexandru Graur

Victor Tibacu

Obiective

✓pregătirea academică de calitate;

✓ cultivarea și susținerea creativităţii şi aptitudinilor deosebite;

✓ instruirea şi educarea elevilor, care vizează facilitarea adaptării şi integrării sociale a lor în contextul economic, social şi cultural actual;

✓ formarea competenţelor necesare integrării sociale şi învăţării permanente în vederea adaptării la dinamica societăţii;

✓ formarea atitudinilor moral-civice necesare pentru a face faţă ameninţărilor la adresa omului şi societăţii (violenţa, imoralitatea, consumul de droguri şi alcool, etc.)

✓ şanse egale de instruire.

Dotări

✓ 26 săli de clasă în stil clasic;

✓ trei laboratoare de informatică;

✓ un laborator de fizică;

✓ două laboratoare de chimie, din care un amfiteatru pentru lecţii de chimie

✓ două laboratoare de biologie;

✓ două cabinete audio-vizual, din care unul în formă de amfiteatru;

✓ cinci amfiteatre (cu 32 locuri fiecare);

✓ o sală de Educaţie fizică şi sport;

✓ trei terenuri de sport, dintre care unul este de baschet iar celelalte două sunt de fotbal;

✓ Biblioteca „Romulus Vulpescu” (aproximativ 35.000 de volume) cu o sală de lectură (42 locuri), unde funcționează simultan şi Centrul de Documentare şi Informare al colegiului;

✓ o sală de festivităţi cu aproximativ 230 locuri;

✓ două cabinete medicale (medicină pediatrică şi stomatologie);

✓ un cabinet de consultanţă psihologică şi orientare;

✓ catalog electronic.

Evenimente reprezentative

✓ Ziua Absolventului Șincaist – 8/9 decembrie – eveniment ce reunește anual absolvenții din ani diferiți cu profesori (actuali și foști), dar și cu actuali elevi, fiind o punte de comunicare între generații;

✓ Seria evenimentelor de Crăciun – ultima săptămână de școală din luna decembrie – În sala de sport are loc târgul tematic ce marchează sărbătoarea Crăciunului, urmând  Serbarea de Crăciun, unde copii talentați din Șincai și invitații lor speciali oferă momente artistice inedite celor prezenți în sala de festivități care devine mereu neîncăpătoare la astfel de întâlniri;

✓ Ziua Liceului – 28 februarie – scena Sălii de Festivități este rezervată unorinvitați de seamă, mari personalități culturale, științifice ale țării, invitați de înaltă ținută care sunt legați sufletește de colegiul nostru, dar și elevilor șincaiști care obțin premii la concursurile desfășurate cu această ocazie (Concursul „Memorialul Gheorghe Mihoc” – unde echipe de câte 4 elevi sunt provocate să rezolve probleme matematice complexe, Concursul Georebus – echipe formate din câte 4 elevi ce rezolvă rebus pe baza unor subiecte importante din geografie, Concursul „Emil Palade” – concurs intern dedicat elevilor de pe specializarea științele naturii, tot pe echipe, legat de importanța vieții), cât și de elevii implicați în diverse activități și cluburi din liceu sau de diverși invitați.

✓ Ziua Porților Deschise – eveniment ce constă în prezentarea în detaliu a liceului elevilor de clasa a VIII-a;

✓ Întâlnirea Bobocilor Șincaiști – are loc în timpul vacanței de vară și are ca scop împrietenirea dintre cei proaspăt deveniți șincaiști cu atmosfera și colectivul din colegiu.

Informații utile

✓ INSTAGRAM Consiliul Școlar al Elevilor: https://www.instagram.com/consiliulelevilorcngs/

✓ SITE LICEU: https://cnghsincai.ro/

✓ ADRESĂ: Str. Calea Șerban Vodă, Nr. 167, București, Sector 4

✓ E-MAIL: consiliulelevilorcnghsincai@gmail.com și secretariat@cnghsincai.ro

✓ TEL./ FAX (Secretariatul colegiului): 021 336 1455 și 0213 369 004.

✓ MIJLOACE DE TRANSPORT: metrou – staţia Tineretului; tramvai – linia 19; troleibuz – 73,74,76; autobuz – 116,312,313,323,381.

De ce Șincai?

Dacă toate informațiile de mai sus nu sunt de ajuns, atunci află și că

– la Șincai programul școlar se derulează în intervalul 8.00 – 14.00

– la Șincai se implementează proiectul pilot de parcurgere modulară a Curriculumului. Conform acestuia unele discipline se predau în ritm normal, conform programei, în timp ce altele sunt parcurse în regim modulat, în serii de 6 sau 12 săptămâni de predare intensivă a lor (de 2 sau 3 ori mai multe ore/săptămână decât norma din programul clasic). La finalul seriei de 6 sau 12 săptămâni fiind parcursă toată materia, se încheie mediile anuale pentru disciplinele modulare, urmând că în etapele următoare să se procedeze în mod similar cu alte discipline. 

– la Șincai își desfășoară activitatea aproape 20 de cluburi și departamente cu tematici dedicate tinerilor dornici să își deschidă un orizont mai amplu decât cel oferit de activitățile formale din sala de clasă – robotică, rachetomodelism, literatură, artă teatrală, sport, proiecte și campanii de voluntariat, alături de multe alte activități recreative.

– Șincai este centru de examinare Cambridge și ECDL.  



Specializări

  • Filologie
  • Matematică-informatică
  • Științe ale naturii

Fotografii